Op ontdekkingstocht naar mijn grootvader

De architect Bernard Buurman was mijn grootvader. Ik ben Fleur Gieben, dochter van zijn middelste dochter Narda. Gek genoeg heb ik tot voor kort nooit echt belangstelling getoond voor de man die ervoor zorgde dat mijn moeder bouwkunde studeerde, dat ik al vroeg interesse voor architectuur ontwikkelde en dat mijn zusje en ik de meubels die mijn grootvader door LOV liet maken, voor geen goud kwijt willen. 

Aanleiding

Mijn moeder is geboren op 29-11-1926 en overleden op 11-8-2023. Toen zij begin 2020 haar geheugen begon te verliezen, was ik op zoek naar een gespreksonderwerp met haar. Ik begon haar naar haar vader te vragen. Ze bleek zich aanvankelijk nog behoorlijk veel te herinneren en bovendien vond ze het erg leuk om verhalen over haar vader en wat hij gebouwd heeft, te horen. Het bleek als snel dat ze teveel in de war raakte. Echt jammer dat ze de totstandkoming van deze website niet meer bewust heeft meegemaakt. Ik ben haar dankbaar dat ik door haar op het spoor van haar vader, mijn grootvader gekomen ben. 

Op de middelbare school dacht ik altijd dat ik ook bouwkunde zou gaan studeren in Delft maar het werd uiteindelijk rechten met planologie. In mijn werkende leven hebben de stad en de kunsten altijd als een rode draad gefungeerd. Nu ik mijn werkende leven heb afgerond, heb ik meer tijd. Na gesprekken met de schrijver Rein van der Wiel heb ik besloten op ontdekkingstocht te gaan naar de nalatenschap van mijn grootvader. Hiermee is de kring weer rond.

Fietstocht

Toen ik begin 2020 in Leiden op zoek ging naar wat mijn grootvader had gebouwd, maakte ik een fietstocht langs een aantal gebouwen die hij ontworpen had. Ik merkte dat bewoners en gebruikers, zowel van sociale woningbouw als van villa’s en kantoren, nog steeds gelukkig zijn in hun huis of werkplek. Ik realiseerde me dat ik me met zijn werk zeer verbonden voel: zijn belangstelling voor het bouwen voor woningbouwverenigingen, zijn subtiele aandacht voor esthetiek terwijl zijn ontwerpen allemaal eenvoud en functie voorop lijken te stellen. Mijn grootvader was volgens mij een leergierige, veelzijdige, innovatieve, ambitieuze, hard werkende architect. Ik ben op ontdekkingstocht gegaan om hem beter te leren kennen.

Meer belangstelling!

Het blijkt dat meer mensen in Leiden het een goed idee vinden om Bernard Buurman meer bekendheid te geven. Erfgoed Leiden (dat beschikt over het meer dan 45 meter tellende archief), Historische Vereniging Oud Leiden en Architectuurcentrum RAP Leiden beschouwen mijn grootvader als een toonaangevend architect in Leiden en hebben hun medewerking toegezegd. Ook de Burgemeester van Leiden, Henri Lenferink, reageerde enthousiast.

Sinds 2020 heb ik samen met Pieter-Jan de Vos van Erfgoed Leiden en Omstreken en met Peter van Swieten, voorzitter RAP Leiden, de belangrijkste projecten van Bernard Buurman in kaart gebracht. Kees de Jong heeft samen met andere fotografen van de LAFV (Leidse Amateur Fotografen Vereniging) foto’s van de gebouwen gemaakt. Een aantal van deze gebouwen hebben we op een interactieve kaart gezet, gekoppeld aan deze website. Op 11 september 2021 heeft de eerste Buurman fietstocht plaatsgevonden, samen met burgemeester Lenferink. Intussen kwamen meer gebouwen van Buurman in beeld, ook buiten Leiden. In februari 2023 hebben we weer een aantal gebouwen op de website gezet. Wie weet wat er verder nog uit voortkomt.

Geïnteresseerd? Stuur een mail naar giebenfleur@gmail.com