Wolpakhuis Herengracht

Monument van de Leidse economische en sociale geschiedenis

Opdrachtgever:

NV Textielfabrieken v/h Gebrs. Van Wijk

Ontwerp:

wolpakhuis

Functie nu:

kantoor en appartementen

Bouwjaar:

1929

Status:

gemeentelijk monument

Het is een uitzonderlijk voorrecht in het Wolpakhuis van Buurman te werken en te wonen. Achter een bakstenen gevel met verschoven volumes schuilt een uiterst rationeel en modulair gebouw uit 1929, het magische jaar waar Bauhaus en Corbusier hoogtij vierden

Peter Krouwel (Streetlife)

Ontstaansgeschiedenis

Het pand is in 1929 gebouwd als Wolpakhuis door N.V. Hollandsche Constructiewerkplaatsen in opdracht van voor NV Textielfabrieken v/h Gebrs. Van Wijk was een Leidse fabrikant van dekens, breigarens en sokken, die bestaan heeft van 1795-1957.

Na een aantal jaren gebruikt te zijn oa als vestiging van de Ambachtsschool is het pand in 2018 verbouwd voor het bedrijf Streetlife met daarboven appartementen.

Bouwstijl

Het pand, met de voorgevel aan de Herengracht, werd opgebouwd door een staalskelet. Aan de voorgevel, direct boven de grote driedelige entreedeur, werd een hijsinstallatie aangebracht. Hierdoor torende dit stuk gevel circa 2 meter boven de rest uit.
Bernard Buurman heeft de voorgevel vormgegeven in de karakteristiek architectuurstijl van het functionalisme: de functie van het gebouw is duidelijk in de architectuur af te lezen. De verdeling van de gevel in vlakken en horizontale en vertica­le elementen die ten opzichte van elkaar verspringen, geeft de gevel een zekere plastici­teit.

Dit monument van bedrijf en techniek is een representant van de Leidse economische en sociale geschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw. (Omschrijving Gemeentelijk Monument)

Bijzonderheden

Het interieur bestaat uit een staalconstructie met Italiaanse  troggewelfjes. De troggewelfjes zijn samengesteld uit excelsiorplaten. Dit zijn dunne, holle, gebogen platen van gebakken klei uit het Po-dal. Het was een materiaal dat bij uitstek geschikt was voor de utiliteitsbouw; in Leiden zijn weinig voorbeelden bekend van het gebruik van dit materiaal.

Voor de constructie, de ramen en de trap van dit pand is gebruik gemaakt van staal, dat een modern materiaal was in de jaren’20 en ’30 van de twintigste eeuw.

 

media