Staalwijk

mooie stedenbouwkundige inpassing

Opdrachtgever:

Leidsche Bouwvereniging

Ontwerp:

sociale woningbouw

Functie nu:

sociale woningbouw / koopwoningen

Bouwjaar:

1939

Status:

Het geeft mij een warm gevoel om in een Buurman huis te wonen. Ik ben erg blij met de ruime maatvoering, het licht en de prachtige duurzame steen

bewoonster

Ontstaansgeschiedenis

In 1939 bouwde Buurman voor de Leidsche Bouwvereniging 18 woningen aan de Andries Schotkade, de Leuvenstraat en Gerrit van der Laanstraat, in de Staalwijk. Deze maakt samen met oa de burgemeesters- en professorenwijk onderdeel uit van de Zuidelijk schil, een beschermd stadsgezicht.

Bouwstijl

Buurman ontwierp de woningen in verschillende fasen: De Leuvenstraat is later gebouwd dan de woningen in de Gerrit van der Laanstraat. Die zijn eenvoudiger en strakker, zijn ontwerpen werden later speelser. Het is zichtbaar dat zijn bouwstijl evalueerde. Dat kan je oa zien aan de dakgoten die later meer meelopen met de kopgevels.  De oudere woningen hebben baksteen in kettingverband, de latere woningen hebben een smallere baksteen. Hij past ook weer rollagen toe boven de kozijnen, net als bij het Justus Carelhuis. De wangen van de dakkapellen zijn van zink en niet van het luxere koper zoals bij Justus Carelhuis. De dakpannen op de hoek van de Leuvenstraat hebben op hoekpunten mooie nokvorsten met broekstukken (twee pijpen).

De woningen bevatten zoals bij veel ontwerpen van Buurman een spouwmuur: een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie. Dat zie je ook aan de roostertjes, die ventileren de spouw.

Bijzonderheden

Buurman dacht na over de stedenbouwkundige inpassing. Hij bouwde niet zomaar rijtjeswoningen, maar zorgde voor een interessante opzet die aansloot met de uit Engeland overgewaaide ideeën over het bouwen van zogenaamde tuinsteden – arbeiderswijken die als organische plattelandsdorpen werden opgezet en die een hoge kwaliteit van leven beloofden.

media