Prinsessekade

mooie etalage voor heerenmodezaak

Opdrachtgever:

Van der Bent

Ontwerp:

voorgevel en etalage

Functie nu:

tearoom

Bouwjaar:

1928

Status:

Heeren koopen niet gaarne hun benoodigdheden in een zaak waar ook damesgoederen worden verkocht. Dat weten we bij ondervinding. Men vindt het veel aangenamer in een speciale heerenmodezaak zijn boorden en dassen, overhemden en sokken en alle andere dingen die het uiterlijk schoon van den man kunnen verhoogen, te koopen.

Het Leidsch Dagblad 29 maart 1928

Ontstaansgeschiedenis: Winkel voor heerenmode

Prinsessekade 5 opende in 1928 de deuren als uitbreiding van de zaak in Prinsessekade 3-4. Op nummer 5 verkocht S.H.C. Smits alleen herenmode. Damesmode-artikelen waren vanaf 1928 te koop in Prinsessekade 3 en 4. Twee jaar later meldt het Leidsch Dagblad dat het heren- en damesgedeelte weer met elkaar verbonden zijn. Blijkbaar werkte de strikte scheiding tussen de verschillende afdelingen onvoldoende: ‘Door deze verbouwing krijgen wij verbinding tusschen Dames- en Heeren-Afdeeling, hetgeen voor onze cliëntèle veel aangenamer en gemakkelijker zal zijn.’

Bouwstijl

Aan de opening van Prinsessekade 5 in 1928 ging een ingrijpende verbouwing vooraf. De gehele voorgevel werd vernieuwd in een sober rationalistische bouwstijl. Van dit pand is de bovengevel nog aanwezig. Door verbouwingen heeft de ondergevel verschillende vormen gehad; de laatste jaren diende hij als geldautomaat. De winkelpui heeft in 2020 haar oorspronkelijke karakter teruggekregen. Er zit nu een tearoom in.

Bijzonderheden: Breestraat 10

Naast de ontwerptekeningen was ook de winkelpui van Breestraat 10 een belangrijk hulpmiddel bij de reconstructie van Prinsessekade 5. Bernard Buurman tekende ook voor dit ontwerp. Deze pui lijkt erg op die van Prinsessekade 5 en is bovendien nog helemaal intact. Hier is nu een herenmodezaak in gevestigd.

Nadat Buurman van Rotterdam naar Leiden verhuisde in 1916 vond hij eerst onderkomen in de bovenwoning in de Breestraat 10.

media