Justus Carelhuis

veel bijzondere details

Opdrachtgever:

Barend van Namenhof

Ontwerp:

sociale woningbouw

Functie nu:

sociale woningbouw

Bouwjaar:

1936

Status:

Ik vind het echt een mooi plekje om hier te wonen. Buurman had veel oog voor detail. Zowel aan de buitenkant met diepliggende voegen en een mooie vlaggenmast als aan de binnenkant. Zo liet hij rails aan de muren aanbrengen om schilderijen op te hangen. Die gebruik ik nog steeds.

bewoonster

Ontstaansgeschiedenis

Het Justus Carelhuis wordt wel eens het jongste hofje in Leiden genoemd. Het is in 1936 gebouwd. De Haagse vermogende broers Carel en Justus Pape, die in de 19de eeuw rechten in Leiden studeerden, lieten een legaat van fl. 70.000 na aan de regenten van het Barend van Namenhof. Hiervan moest een hofje worden gebouwd ter huisvesting van Protestantse echtparen of dames uit de betere stand. Het complex bestaat uit een twaalftal woningen in een rij gebouwd waarvan de tuintjes grenzen aan de Trekvliet. Typologisch gezien is het dus geen hofje.

Bouwstijl

Architect Buurman zorgde vaak voor een interessante stedenbouwkundige inpassing van zijn gebouwen. Het Justus Carelhuis is ook een mooi voorbeeld. De rij woningen heeft namelijk een interessante opzet. Anders dan wat men gewoon is vanuit de klassieke architectuur, koos Buurman er bewust voor om de fraai vormgegeven topgevels op de uiteindes van de rij te plaatsen, en niet centraal. In het midden, in het verlengde van de toegangsas, bevindt zich het meest bescheiden vormgegeven onderdeel van de rij, en wordt de aandacht opgeëist door de fraai vormgegeven lantaarn met vlaggenmast.

De uitstraling van het pand draagt een “Buurman”-signatuur. Het metselwerk is uitgevoerd in de kenmerkende gele bakstenen in kettingverband. Qua ornamentiek is speciale aandacht besteed aan de topgevels die gedragen worden door overhoeks gemetselde kraagstenen en waarbij de stenen als vlechtwerk in elkaar zijn geplaatst

De kozijnen liggen, zoals meer ontwerpen van Buurman, bijna in hetzelfde vlak als het metselwerk van de buitenmuur. Boven de kozijnen is er een staande rollaag. Het metselwerk maakt een sprongetje naar buiten toe ter voorkoming van het insijpelen van vocht.
De wangen van de dakkapellen zijn van koper, hetgeen duurder is dan zink, dat meer gebruikelijk is.
De dakpannen, type Romaanse pan, hebben op de nok mooie ballonvorsten.

Bijzonderheden

Buurman ontwierp de interieurs, waaronder keukens, deuren en trap. Hij lette ook op details zoals rails in de zitkamer om schilderijen aan op te hangen. Buurman ontwierp de vlaggenmast en de verlichting tegen de gevel, ook hier werd koper toegepast. Hij ontwierp ook het gemeenschappelijke verwarmingshuisje, waarop een fraaie schoorsteen is vormgegeven

media