vroeg staaltje van stadsvernieuwing
“Frissche arbeiderswoningen”
Zo omschreef het Leidsch Dagblad in 1938 een woningcomplex tussen Oude Vest en Van der Werfstraat. Woningbouwvereniging Werkmanswoningen verving daar in 1937 “honderden ellendige krotwoningen” aan de Bouwelouwesteeg en de Paradijssteeg.
Bernard Buurman ontwierp 29 vrije huizen, 16 benedenwoningen en 40 bovenwoningen. Het woningcomplex is een vroeg staaltje van stadsvernieuwing. Deze kwamen te liggen aan drie nieuw aangelegde straten in de vorm van een H, deels vernoemd naar Leidse voorvechters van een betere volkshuisvesting: Hendrik Greven en Hendrik Drucker.
Het complex is zorgvuldig ingepast in de historische binnenstad en de drie straten met de bebouwing vormen een markant ensemble. “Buurman heeft de bebouwing ook bewust ingetogen vormgegeven van bouwmassa tot op het niveau van kozijnen en deuren, in een zakelijk expressionistische bouwstijl met traditionele materialen als baksteen en hout. Het is daarom ook van belang als onderdeel van het oeuvre van deze Leidse architect.” Edwin Orsel, Erfgoed Leiden
“Door kleuronderzoek weten we nu welke kleuren het complex aan de Grevenstraat en Druckerstraat destijds meekreeg. Het warme beige en sprekende groen zijn tijdens een recente renovatie weer teruggebracht. Met als gevolg een kleurenmetamorfose die een ommetje waard is.”
(VVDW Erfgoed Leiden , augustus 2018)
Mede tot stand gekomen dankzij:
ArchiScienza
Erfgoed Leiden en Omgeving
RAP Leiden
LAFV
Fotografie:
Henk Jan Hoogenberk
Kees de Jong
Mevon de Jong