Grevenstraat Druckerstraat

vroeg staaltje van stadsvernieuwing

Opdrachtgever:

Werkmanswoningen

Ontwerp:

sociale woningbouw

Functie nu:

sociale woningbouw

Bouwjaar:

1938

Status:

“Een huis kostte in 1936 2800 gulden, er zijn er 104 gebouwd. Je moest een vaste baan hebben. De gevel is precies hetzelfde als 80 jaar geleden. Het bovenraam kan na de renovatie moeilijker open, vroeger waren het aluminiumramen die je kon openschuiven.”

Bewoner Henk van Zelst

Ontstaansgeschiedenis

“Frissche arbeiderswoningen”
Zo omschreef het Leidsch Dagblad in 1938 een woningcomplex tussen Oude Vest en Van der Werfstraat. Woningbouwvereniging Werkmanswoningen verving daar in 1937  “honderden ellendige krotwoningen” aan de Bouwelouwesteeg en de Paradijssteeg.
Bernard Buurman ontwierp 29 vrije huizen, 16 benedenwoningen en 40 bovenwoningen. Het woningcomplex is een vroeg staaltje van stadsvernieuwing. Deze kwamen te liggen aan drie nieuw aangelegde straten in de vorm van een H, deels vernoemd naar Leidse voorvechters van een betere volkshuisvesting: Hendrik Greven en  Hendrik Drucker.

Bouwstijl

Het complex is zorgvuldig ingepast in de historische binnenstad en de drie straten met de bebouwing vormen een markant ensemble. “Buurman heeft de bebouwing ook bewust ingetogen vormgegeven van bouwmassa tot op het niveau van kozijnen en deuren, in een zakelijk expressionistische bouwstijl met traditionele materialen als baksteen en hout. Het is daarom ook van belang als onderdeel van het oeuvre van deze Leidse architect.” Edwin Orsel, Erfgoed Leiden

Bijzonderheden

“Door kleuronderzoek weten we nu welke kleuren het complex aan de Grevenstraat en Druckerstraat destijds meekreeg. Het warme beige en sprekende groen zijn tijdens een recente renovatie weer teruggebracht. Met als gevolg een kleurenmetamorfose die een ommetje waard is.”

(VVDW Erfgoed Leiden , augustus 2018)

media