Fruinlaan

Imponerend interieur uit de jaren 30

Opdrachtgever:

onbekend

Ontwerp:

woonhuis

Functie nu:

woonhuis

Bouwjaar:

1930

Status:

“Hij heeft de inrichting geriefelijk gemaakt, zoals een randje voor de paraplu’s…. Ik ben nog steeds verliefd op dit huis."

Bewoonster

Ontstaansgeschiedenis

Bernard Buurman kreeg in 1930 de opdracht tot het ontwerp van een dubbel woonhuis aan de Fruinlaan. Het ene huis bestaat nog steeds grotendeels in originele staat, het andere is gemoderniseerd. De huidige bewoonster woont er al meer dan vijftig jaar en heeft het interieur zoveel mogelijk in originele staat gehouden.

Bouwstijl

Het huis heeft aan de buitenkant rode baksteen met verdiepte voeg.

Uit de tekeningen in het archief blijkt dat architect Buurman niet alleen de buitenkant en de indeling van de woning heeft ontworpen, maar ook tot in detail de trap, de keuken en de inrichting van de wc’s en badkamer. Daarnaast ontwierp hij het vaste meubilair en zelfs losse stoelen. Er kan met recht gesproken worden van een zogenaamd ‘gesammt-kunstwerk’, een totaal-ontwerp. Al deze onderdelen laten zien dat er goed is nagedacht over het ontwerp. Ontwerper en eigenaren kozen bovendien voor goede materialen. Maar het is allemaal vooral zo goed bewaard gebleven, omdat de bewoners er zorgvuldig mee om zijn gegaan. (VVDW Erfgoed Leiden)

 

Bijzonderheden

Direct bij binnenkomst van de woning wordt de bezoeker ondergedompeld in de jaren 30. In de vestibule zit nog de complete betegeling waarin een kapstoknis en paraplugoot is opgenomen.

Ook het zeepbakje bij het bad, het keramische handdoekhaakje en de stortbak op het toilet zijn er nog.

media