Ghandi en Lenin verstopt in christelijke muurschildering
B. Buurman kreeg de opdracht om naast de reeds bestaande villa, die als pastorie was gedacht, een kerk te bouwen in dezelfde stijl als het reeds bestaande gebouw. De bestaande villa heeft W. Mulder, de voorganger van Buurman, in 1903 als zijn eigen woonhuis gebouwd. Dat is waarschijnlijk de reden dat het kerkbestuur voor Buurman als architect koos.
Naast de kerk heeft Buurman drie woningen ontworpen, waarvan een het woonhuis van de pastoor is.
Om aan te sluiten bij de bestaande villa heeft de kerk het uiterlijk in ‘cottage-stijl’ gekregen zoals deze in de terminologie van de Rijksmonumentendienst werd genoemd.
De oud-katholieke kerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de bijzondere plaats die de muurschilderingen in de kerk innemen in de iconologie van kerkelijke kunst. (omschrijving Rijksmonument)
“De kerk is een prachtig voorbeeld van de combinatie van Mulder en Buurman: de buitenkant is typisch Mulder en de binnenkant is typisch Buurman”, Pieter-Jan de Vos, Erfgoed Leiden
Buurman heeft het gehele interieur waaronder de vensters van glas in lood alsmede de banken ontworpen.
Op advies van Bernard Buurman werd Chris Lebeau aangetrokken om muurschilderingen te maken. Chris Lebeau noemde zichzelf een ‘religieuze anarcho-communist’.
“Bij het uitvoeren van de opdracht heeft Lebeau de grootst mogelijke vrijheid gekregen, wat gezien zijn politieke overtuiging en zijn onbekendheid met de christelijke leer, zeer uitzonderlijk is.
Het gehele decoratieprogramma is door hem zelf bedacht. Lebeau had tijdens de werkzaamheden geregeld de bijbel in de hand die hij echter geheel volgens zijn eigen opvattingen heeft geïnterpreteerd. Zo heeft hij politieke leiders als Ghandi en Lenin een plaats gegeven in de voorstelling van Het Geloof. ” (Mechteld De Bois)
Mede tot stand gekomen dankzij:
ArchiScienza
Erfgoed Leiden en Omgeving
RAP Leiden
LAFV
Fotografie:
Henk Jan Hoogenberk
Kees de Jong
Mevon de Jong