In 1929 gaf de Katholieke Sociëteit Minerva in eerste instantie opdracht aan bureau Van der Laan om een nieuw verenigingsgebouw te ontwerpen aan de Steenstraat. Men vond Van der Laan in tweede instantie toch te katholiek en gaf de opdracht aan Bernard Buurman.
In de Tweede wereldoorlog was het gebouw gevorderd door de Duitse bezetters. Pas in 1946 kwam het weer ter beschikking aan Amicitia. Het ledental en vooral het aantal bezoekers was sterk verminderd. Ook had men minder belangstelling voor dagelijks sociëteitsbezoek. Tevens verwachtte men dat de personeelslasten sterk zouden stijgen. Er werd dus besloten een deel van het gebouw te verhuren aan een brouwerij, de Oranjeboom. Hierbij werd de ronde erker aan de singel met een verdieping verhoogd.
“Leidens’s burgervader, Mr A. van de Sande Bakhuijsen, heeft bij de officiële opening van de socieiteit ‘Amicitia’ den architect van dezen nieuwbouw, den heer B. Buurman, een der knapste bouwmeesters van de stad genoemd. Inderdaad: het staat vast, dat Buurman met dezen nieuwbouw een knap stukje architectonisch werk heeft geleverd. (Leidsch Dagblad 1 oktober 1932)
“Dit sociëteitsgebouw is vrij gaaf en architectuurhistorisch interessant. De architectuur laat invloeden zien uit de Nieuwe Haagse School. Stedenbouwkundig gezien ligt dit pand goed. Het is een vrijstaand pand aan de singelrand, wat in Leiden vrij uniek is. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt heeft dit pand waarde: het was en is in gebruik bij de eerste herensociëteit van Leiden.” (Omschrijving gemeentelijk monument)
Naast Amicitia staat de Kegelbaan die in 1898 door W.C. Mulder is ontworpen, in chaletstijl. Deze hoort bij de sociëteit en is een rijksmonument.
“
Mede tot stand gekomen dankzij:
Fotografie:
Henk Jan Hoogenberk
Kees de Jong
Mevon de Jong